divendres, 2 de setembre del 2011

Tot flueix, rès és etern (2)

A vegades va bé repassar velles observacions de sortides de camp. He de confessar que, per desgràcia als darrers anys no he fet gaire anotacions, però les més velles que tinc, la majoria anteriors a 1985, fan reflexionar una mica. Les conservo en fitxes pre-informàtiques de paper esgrogueït dins una caixa de fusta de la Cooperativa Agrícola de Batea (no recordo com era el vi!) i convenientment ordenades per àrees geogràfiques de la comarca de la Selva i rodalies.

Un repàs a aquestes observacions de joventut em sorprendria fins i tot a mi si no conservés la memòria. Vet-ho aquí com eren algunes fa més de trenta anys:

-Per trobar un tord, un pinsà o un pit-roig criant calia embardissar-se pels òbacs més humits de les Guilleries o el Montseny.

-Encara es podia veure el xoriguer petit, sobretot al peu de la serralada Prelitoral.

-Hi havia calàndries i botxins a dojo i, a l'hivern, moltes verderoles. Fins i tot apareixia algun sisó.

-Hi havia més observacions de fumarell negre que de fumarell carablanc. Ara sembla que va al revés.

-Fins a principis dels vuitanta el martinet blanc era un desconegut a la major part de la Selva, el Gironès i rodalies. I per veure un simple aligot ja no parlem del que calia voltar!

-Els estornells venien a l'hivern (i no cada any) i el raríssim picot garser petit vivia sobretot en caducifolis de muntanya

Però si tot això sorprèn, la realitat supera la ficció quan veu el que observa un francès anomenat V. Dorka en una excursió per Caldes de Malavella a l'agost de 1958, quan un servidor tenia pocs mesos i encara no sabia que de gran voldria ser naturalista. Les observacions varen ser publicades per la revista Ardeola  dos anys més tard, i avui es poden consultar al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (http://biodiver.bio.ub.es/biocat/). La llista fa goig, sobretot perquè hi apareix el fumarell negre (ja deia jo que abans era més comú!), el cabussó collnegre, el botxí, el sit negre i...txáán! Pterocles orientalis.  Si senyors, la xurra al pla de la Selva!, Era una època que els conreus esteparis de cereals i els prats de dalla dominaven l'espai agrícola, molt abans que ho féssin els fruiters i el blat de moro. D'aquell paisatge perdut encara en guardo algun borrós record d'infància.

2 comentaris:

  1. Què interessant, Lluís !!!! Ja pots repassar més. Esperem més observacions antigues i reflexions amb delit.

    Salut.

    Alfons

    ResponElimina
  2. Lluís,
    M'has fet pensar en els boscos i praderies mediterrànies a Tiana on eren molt més comuns els còlits róssos, els capsigranys i els enganyapastors. És clar que llavors hi havia 3 ramats d'ovelles i els incendis estiuencs regulars, només socarrimaven les soques dels pins vells. Enhorabona per la iniciativa!

    ResponElimina